مضرات خوابیدن روی تشک نامناسب به قدری جدی و مهم هستند که باید به هر طریق از بروز آنها جلوگیری نمود؛ افراد به ساده ترین شکل ممکن و تنها با انتخاب کالاهای استاندارد و مناسب می توانند شرایط خوبی را برای خواب و استراحت خود به وجود آورند و دغدغه ای برای ابتلا به دردها و بیماری های مختلف نداشته باشند. تابحال به دفعات در رابطه با اهمیت محیط خواب و مخصوصا تشکی که روی آن می خوابید بحث کرده ایم، اما حال لازم است بدانیم در صورت استفاده از تشک های نامناسب چه اتفاقاتی خواهد افتاد.
عوارض اسکلتی خوابیدن روی تشک نامناسب
کمردرد
اصلی ترین و آزاردهنده ترین دردی که حادث می شود در ناحیه کمر و پشتی ستون فقرات است؛ درد کمر محدودیت های حرکتی بسیار زیادی را به دنبال می آورد و فرد را از انجام بسیاری از امور باز می دارد، بطوری که حتی گاها برای رفع نیازهای شخصی خود با مشکل مواجه می شود. تشک های غیراستاندارد پشتیبان خوبی برای ستون فقرات نیستند و نمی توانند وزن را به درستی در سراسر تشک تقسیم کنند، به همین خاطر فشار زیادی به کمر وارد می شود. البته گفتنی است که نحوه خوابیدن نیز عامل مهمی در بروز کمردرد است. باید در نظر داشت که تشک های نامناسب پس از مدتی استفاده، دچار فرورفتگی و یا شکستن فنرها می شوند و این خود حالت طبیعی و درست خواب بدن را از بین می برد و زمینه را برای بروز کمردرد و عارضه های ستون فقرات فراهم می کند.
گردن درد
هنگام تغییر حالت خواب فشار زیادی به گردن وارد می شود. این بخش بسیار حساس است و با کمترین میزان فشار و یا تغییر زاویه آن به حالت غیرطبیعی، دچار درد یا گرفتگی می شود، به همین خاطر توصیه می شود از تشک هایی استفاده کنید که حمایت خوبی را نیز از بخش سری به عمل می آورند و دارای استانداردهای لازم طبی هستند.
زانو درد
به مانند دیگر دردها، نحوه خوابیدن و ویژگی های تشک اصلی ترین دلایل بروز آن هستند؛ وجود ناهمواری در سطح تشک، محل قرارگیری زانو را تغییر می دهد و ممکن است زانو در مواقعی فشار زیادی را تحمل کند یا در جهت های غیرطبیعی خود بچرخد.
درد آرنج
در راهنمای کامل انتخاب و خرید بهترین تشک گفتیم که یکی از معیارهای مهم، ارتفاع یا همان ضخامت تشک ها است. تشک هایی که بسیار مرتفع هستند مضرات و حتی خطراتی را برای افراد به دنبال می آورند. در هنگام خواب دست از تشک بیرون می افتد، در نتیجه اگر ارتفاع سطح تشک بیش از اندازه باشد، آرنج در جهت مخالف می چرخد و فشار بر روی آن اعمال می شود؛ این مسئله در دراز مدت موجب بروز درد و آسیب های مفصلی می شود.
اما در اصل ارتفاع تشک چقدر باید باشد؟
نکته: در نظر داشته باشید که ستون فقرات، کلیه مفاصل و استخوان ها از تشک خواب شما تاثیر می پذیرند، به همین خاطر است که اغلب پزشکان بیماران و افراد دارای درد و عارضه را به استفاده از تشک های طبی توصیه می کنند. در صورت استفاده از تشک ها غیراستاندارد و نامناسب، احتمال ابتلا به ناهنجاری های اسکلتی افزایش پیدا می کند.
بیماری های پوستی
خوابیدن روی تشک نامناسب بر روی پوست و مو نیز تاثیر زیادی دارد، زیرا اغلب این تشک ها از ویژگی های بهداشتی برخوردار نیستند و سریع دچار آلودگی می شوند؛ پوست و موی بدن همواره در تماس با تشک هستند و آلودگی ها از این طریق به آنها وارد می شوند. ریختن پوست های مرده، تعریق، ترشحات بدن، موهای ریخته شده، مواد غذایی و گردوغبار تنها گوشه از عوامل آلوده کننده محیط خواب شما هستند که می توانند به رشد قارچ ها و رشد و تکثیر انواع جانوران منتهی شوند.
خوابیدن بر روی چنین محیطی قارچ ها را بر روی پوست شما قرار می دهد و با عارضه های بسیاری مانند کک و مک، حساسیت های پوستی، سوزش و خارش، التهاب و… روبرو می شوید. پس با خود بپرسید آیا ارزشش را دارد؟
موضوع به همینجا ختم نمی شود، چون آلودگی های موجود توان ورود به بدن شما را نیز دارند و رایحه آنها از طریق تنفس وارد شش های شما می شوند؛ ابتلا به آلرژی مشکلی است که بدین ترتیب برای شما پیش می آید. علاوه بر این ها باید رشد شپش در سر را نیز در نظر داشته باشید و با استفاده از تشک نامناسب این ریسک را نیز بپذیرید.
شما با رعایت نکات بهداشتی، نگهداری خوب و استفاده از بهترین نحوه شستشو تشک می توانید تا حد زیادی از این موارد جلوگیری کنید، اما باز هم در ایمنی کامل نخواهید بود.
کاهش کیفیت خواب با خوابیدن روی تشک نامناسب
کاهش کیفیت خواب، عدم بهره مندی از آرامش و ناتوانی در استراحت کافی همگی مشکلاتی هستند که با استفاده از تشک نامناسب پیش می آیند؛ فردی که پس از گذراندن روزی پرمشغله و خسته کننده نتواند به استراحت و تجدید قوای خود بپردازد، در معرض بسیاری از بیماری های روحی و جسمی قرار می گیرد. بی خوابی یا کم خوابی عوامل زمینه ساز افسردگی، بیماری های قلبی، کاهنده سطح هوشیاری مغز و ناتوان کننده عضلات هستند.
هدف از خوابیدن کسب انرژی دوباره و قرار دادن بدن در وضعیت کم کاری یا استراحت است، بدین ترتیب اندام های بدن نیز در حالت آرامش قرار می گیرند و از تنش های آنها کاسته می شود. حال اگر فردی برای مدت زمان طولانی نتواند این وضعیت را در بدن خود به وجود آورد، آیا می تواند به ادامه حیات سالم و مفید خود ادامه دهد؟ بطور قطع پاسخ منفی است.
اختلال در رشد
این مورد در کودکان و نوجوانان نمود بسیار بیشتری دارد، زیرا مقدار رشد آنها بسیار محسوس تر است و برهه زمانی خاصی از عمر خود قرار دارند؛ هورمون توسعه و رشد دهنده اندام های بدن با نام هورمون رشد شناخته می شود و اغلب در زمان خواب عمیق و با کیفیت ترشح آن به بالاترین مقدار خود می رسد. در صورتی که فرد خواب کافی و باکیفتی نداشته باشد، بدنش را در ترشح هورمون رشد با مشکل مواجه می کند، در پی آن اختلالات رشدی به وجود می آیند و زمینه ساز عارضه های بسیاری می شوند.
هنگام مراجعه به پزشک، توصیه ای همیشگی به گوش می رسد و آن هم داشتن خواب خوب و منظم است، حال هر چیزی که این نظم و کیفیت را برهم بزند بر روی سطح سلامت بدن و همینطور کیفیت زندگی تاثیری منفی گذاشته است.
خرید تشک مناسب و استاندارد
تنها راه پیشگیری از تمامی این مشکلات، بهره مندی از تشک و کالای خواب استاندارد و متناسب با شرایط شما است. خرید تشک استاندارد و درجه 1 نه تنها از موارد گفته شده جلوگیری می کند، بلکه به تشدید دردها و رفع عارضه های بدن نیز کمک می کند، به همین خاطر است که به افراد دارای دیسک و آرتروز، استفاده از تشک های طبی را پیشنهاد می کنند.
معیارهای زیادی برای انتخاب تشک وجود دارند، اما قبل از هرچیزی به نوع نیاز و شرایط بدنی خود دقت داشته باشید؛ شاید کالایی دارای بهترین خصوصیات و استانداردها باشد، اما برای شرایطی که شما دارید مناسب نباشد، پس خرید آن منطقی و به صرفه نیست. برای اینکه خریدی بهتر و رضایت بخش تر داشته باشید، از مشاورین آقای تشک راهنمایی بگیرید.
مقالات مفید برای شما
زمان تعویض تشک خواب در چه مواقعی می باشد؟
نکات مهم خرید تشک